A lakás legközpontibb tere, a konyha
 

A lakás legközpontibb tere, a konyha

Az ételkészítés nagyjából egyidős az emberiséggel, tehát nagyon régről eredeztetett kultúrája van. Az idők során rengeteget változott és fejlődött, ahogy az emberi kultúra és civilizációk kialakultak és fejlődtek. Minden nemzetnek megvan a maga világa, ami a főzést és az ételeiket illeti. Más-más alapanyagok, általában éghajlatnak megfelelően, és más más elkészítési módok jellemzőek minden országra. Nem is gondolnánk milyen szerves részét képezi az ételkészítés mindennapjainknak. Hiszen a legtöbb ember napi 2-3szor étkezik a fejlett országokban. És vannak országok, ahol politikai, gazdasági okokból, vagy a kedvezőtlen éghajlat miatt sokan éheznek. Mi a jóléti társadalmakban el sem tudjuk képzelni, milyen azoknak az embereknek, akik nagyon nehezen jutnak élelemhez vagy ivóvízhez, és akkor is csak rossz minőségű táplálékot tudnak magukhoz venni.

A táplálkozás nemcsak társadalmi szinten, hanem egyéni szinten is fontos jellemzője életünknek. Nem is gondolnánk mennyit számít nem csak egészségünk, hanem általános közérzetünk, szellemi működésünk és pszichés állapotunk szempontjából is az, hogy hogyan étkezünk. Fontos az ételeink megfelelő összetétele, a bevitt tápanyagok elegendő mennyisége. A napi étkezések figyelmes kialakításával sokat segíthetünk magunkon, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Mint általában a dolgok, ez is teljesen egyéni, ezért érdemes önmagunkon kísérletezni, vagy szakember segítségét kérni, például dietetikus segítségét, aki szakmai hozzáértésével kialakíthatja a számunkra megfelelő étrendet és étkezési szokásokat.

A konyha általában a ház középpontja. Nem véletlenül létezik a családi tűzhely kifejezés sem. A konyha a lakásnak az a helyisége, ahol összegyűlik a család közös étkezések alkalmával, tehát közösségi helyszín is. Nekem személy szerint a konyha a kedvenc helyiségem. Nem csak főzni és enni szoktam ott, hanem sok más dolgot is, mint például olvasni, tanulni, dolgozni. Egy szép nagy konyhaasztal sok történésnek a helyszíne egy család életében. Lehet rajta házi feladatot írni a gyerekeknek, segíteni anyának a főzésben, vagy akár körbeülni közösen és játszani, társas játékozni is. Mindig is olyan konyhára vágytam, ami jó nagy, központi hely, ahol találkozunk a családtagjainkkal.

Ha sok időt töltünk a konyhában, nagyon fontos, hogy hogy néz az ki. A legszebb konyhabútorok kellemes hellyé teszik a konyhát, ahol szívesen tartózkodik az ember.  Megválaszthatjuk a bútorok fajtáit, például szekrények, polcok, fiókok, akasztók, és persze konyhapult és/vagy konyhaasztal, mosogató és tűzhely, ami lehet gáz és elektromos, természetesen sütővel. Személyre szabottan megtervezhetjük, hogy minden igényünknek megfeleljen. Aki inkább egyedül szokott főzni, annak érdemes a lehető legpraktikusabb megoldásokat választani, a legjobb helykihasználású berendezésekkel. Aki keveset főz, annak lehet hogy elég egy kisebb konyha, kevesebb konyhabútorral, aki viszont sokféle robotgépet és konyhai  eszközt használ, annak érdemesebb egy nagyobb teret kiválasztani a konyha számára, amiben kényelmesen elfér, és ahova akár vendégeket vagy családtagokat is leültethet. Természetesen a pénztárcánk is megszabja, hogy milyen konyhát hozunk létre, azonban annyiféle lehetőség közül választhatunk, hogy bizonyosan megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbb megoldást. Lehet olcsóbb alapanyagokból is szépet kihozni, és egyszerű megoldásokkal is praktikusat létrehozni. Ami mindig legyen a szemünk előtt, az az, hogy a konyhát hogyan szeretnénk használni és milyen lenne a számunkra legkomfortosabb konyha.