Amit a motoros kesztyűről tudnod kell (egy elrontott interjú története)
 

Amit a motoros kesztyűről tudnod kell (egy elrontott interjú története)

Szeretem minél több műfajban kipróbálni írói képességeimet, és elérkezett az idő, hogy az interjúval próbálkozzak meg. Mivel elsőre szeretek kicsiben kezdeni, még nem kerestem meg semmilyen híres személyt, csupán egy közeli barátomat kérdeztem ki, és a téma kiválasztása során is igyekezetem minél hétköznapibbat választani: a motoros kesztyűkről kezdtünk beszélgetni.

Miért írtam a címben azt, hogy elrontott interjú? Nem azért, mert rosszak lettek volna a kérdéseim, vagy mert az alany válaszaival lettek volna problémák. A dolog ennél sokkal kínosabb: én töröltem véletlenül azt a hanganyagot, amit az interjú során készítettem. Így viszont fejből nem tudom pontosan felidézni beszélgetésünk minden részletét, úgyhogy csak egy rövid összefoglalót tudok nektek adni a motoros kesztyűk világáról, amiről Balázs mesélt nekem részletesen. A kérdések és a válaszok nagyjából megvannak, de azt vegyétek figyelembe, hogy semmit sem szó szerint írtam itt le!

Min múlik a megfelelő motoros kesztyű kiválasztása?

Az, hogy milyen kesztyűt vásárolsz, azon is múlik, hogy milyen sportot űzöl, milyen körülmények között. Az időjárás, a környezet, a terep és a motorod típusa is meghatározhatja, hogy milyen motoros ruházatban kell nekivágnod az útnak.

motoros kesztyű

motoros kesztyű

Milyen egy jó motoros kesztyű?

Alapvetően 5 féle tulajdonságot lehet számon kérni egy motoros kesztyűn: az első, hogy tudjon lélegezni. Ha beizzad a kezünk egy kesztyűbe egy nagyon forró napon, az több kellemetlenséget is okozhat a vezetés során, ami a biztonságunkra is hatással lehet,

A második szintén ehhez kapcsolódik: valamilyen szinten fel is kell szívnia a nedvességet, hogy ujjaink szárazak tudjanak maradni. A harmadik a legfontosabb, ez pedig a védelem. Elsősorban ezt várjuk el minden motoros ruhadarabtól. Egy veszélyes sportról beszélünk, ami különleges felkészültséget kíván meg a motorostól. A megfelelő protektorok védik a tenyeret és az ujjakat egy szerencsétlen baleset esetén.

A negyedik a vízállóság, amit szintén nem kell túlmagyarázni. Egy motoron ülve semmi sem védhet meg az időjárás viszontagságaitól, úgyhogy az a minimum, amit el lehet várni egy jó kesztyűtől, hogy ne ázzon be a legkomolyabb esőben sem. Az utolsó elvárás pedig a kesztyűkkel szemben az, hogy tartsa melegen a kezünket, hiszen átfagyott ujjakkal nem lehet rendesen fogni a kormányt.

Honnan tudom, hogy tökéletes kesztyű van rajtam?

A jó kesztyű olyan, mintha egy második bőr lenne a kezeden. Pontosan ilyennek is kell érezned majd.

Milyen anyagokban érhetőek el a motoros kesztyűk?

Léteznek természetes és szintetikus anyagokból készült kesztyűk is. A poliészter kesztyűkre jellemző, hogy jó a légáteresztésük, és az izzadságot is jól felszívják, viszont cserébe nem annyira szél- és vízállóak.

A bőrkesztyűk ugyan drágábbak valamivel, de messze kevesebb kompromisszumot kell kötni velük kapcsolatban.

Egy kesztyű minden évszakban jó?

Nem véletlenül léteznek külön téli kesztyűk. Ezek rendelkeznek olyan különleges, thermo bélésekkel, amik jó melegen tudják tartani a kezedet komoly hidegekben is.

Honnan érdemes beszerezni a motoros kesztyűt?

Ugyanonnan, ahonnan minden más motoros felszerelést. A legtöbb motorosnak megvan már a maga kipróbált márkája, amire esküszik, és amire akár az életét is rábízná. Ha motoros kesztyűről, vagy egyáltalán bármilyen motoros termékről van szó, akkor én erre a weboldalra esküszöm. A Sixgear termékeivel én és a motoros barátaim is meg vagyunk elégedve, és bár eltérő a motorozási stílusunk, mindannyian megtaláltuk azt a motoros kesztyűt, amit kerestünk.

Tudsz valamit javasolni azoknak, akik most keresnek kesztyűt?

A legfontosabb talán az, hogy ne vegyék félvállról a kérdést. A kesztyű a testnek csak egy kisebb, ám annál fontosabb részét védi. Érdekes, hogy amikor az ember a föld felé zuhan, történjen az bármilyen sebességgel is, mindig megpróbálja a kezével tompítani az esést. Ez ösztönös, ami ellen nem lehet tenni, de elképzelni is rossz, milyen mértékű roncsoláshoz vezethet az, amikor valaki puszta kézzel érinti az aszfaltot, nagy sebesség mellett.

Összegzés

Ezúton is köszönöm Balázsnak, hogy elvállalta velem ezt a kis interjút. Hasznos tapasztalat volt ez azoknak, akik még csak gondolkoznak a motorozáson, de nekem is, aki kicsit belekóstoltam az interjúkészítés művészetébe. Egy dolgot egészen biztosan megtanultam: ha legközelebb hangfelvételt készítek, akkor igyekszek azt minél előbb írásban is rögzíteni, nehogy megint csak az emlékeimre tudjak hagyatkozni az íráskor.