A tárhelybérlésről, és a tárhelycsomagokról olvastam a rackforest.com-on
 

A tárhelybérlésről, és a tárhelycsomagokról olvastam a rackforest.com-on

Ha megkérdezed a barátaimat, hogy mi az első szó, ami eszükbe jut rólam, ilyet válaszokat fogsz kapni: könyv, olvasás, könyvmoly, magazin, regény, versek, ja, és az olvasást mondtam már? Mindig van a táskámban valami olvasnivaló, de kutatni is nagyon szeretek, akármilyen témában, természettudomány, elektronikai kütyük, filmkritikák, bármi jöhet.

Édesapám szeretnének egy megbízható tárhelyet bérelni a vállalkozásuk honlapjához, de mivel a munka minden idejét leköti, és nem igazán ért ezekhez a dolgokhoz, engem kért meg, hogy olvassak utána a neten, hogy hol érdemes bérelni, és milyen áron lenne.

Így akadtam rá a rackforest.com weboldalra, ami pontosan az kínálta, amire édesapáméknak szüksége volt.

Rögtön a szolgáltatásoknál azzal kezdték, hogy 5 napig ingyenesen kipróbálható a rendszer, ami szerintem baromi jó ötlet, hiszen az ember sokszor nehezen dönti el, pontosan mire van szüksége, és ha életében először vág bele ilyenbe, visszariaszthatja a havidíj, vagy egyáltalán a dolog ismeretlen volta.

Szimpatikus volt, hogy nem szükséges árajánlat kérés keretében elmagyarázni, hogy milyen honlapról van szó: céges, webshop, vagy blog, stb., hanem a rackforest.com-on szépen, átlátható táblázatba rendezve megtalálhatóak a választható tárhely csomagok, részletesen jellemezve. Tényleg kitérnek mindenre: értelemszerűen a tárterület megjelölésével kezdenek, ezután megjelölik a domainek és aldomainket számát, részletezik az email szolgáltatásokat, mint nyomkövetés vagy spamszűrés, felsorolják a tárhely funkciókat, az adatbázis jellemzőit és a technikai tényezőket.

Igen ám, de laikusnak ezek a számok mit sem mondanak, az ember sokszor nem tudja, hány gigabyte tárhelyre van szüksége, vagy mi az a cPanel vagy SSH hozzáférés vagy CPU memória.

De az oldal készíti ezzel számoltak, és példákkal alátámasztva bemutatják, hogy a választható 9 csomag közül, melyiket milyen célra ajánlják.

A csomagok a legegyszerűbbtől, melyek blogok számára, vagy egyszerű üzleti weboldalak részére ideálisak, az egészen komoly, összetettekig, melyek már több nagy forgalmú webshopot is elbírnak, igen széles skálán mozognak – egész biztosan mindenki megtalálja a számára, cégének, céljának megfelelő tárhelycsomagot.

Bizonyos alapdolgokat persze minden csomag tartalmaz, mint például korlátlan hálózati sebességet, adatbázist, valamint a postafiókok és az aldomainek száma is mindegyik opciónál korlátlan.

A tárterület értelemszerűen a csomag árával párhuzamosan növekszik, 1 GB-tól 150 GB-ig terjed.

Megnéztem, hogy leírás alapján melyik tárhelycsomagot ajánlják középvállalkozások céges honlapjaihoz. Az SSD Fifteen illetve Thirty csomagokat ajánlották. Az előbbi 15 GB, utóbbi 30 GB tárhelyet tartalmaz, mindkettő 1000-1500 fős napi egyedi látogatottsági szinthez való, természetes mindkét csomag magába foglalja a levelezést, az email nyomkövetést, és testre szabhatjuk a spamszűrést. A nagyobb csomag alkalmas nagy felbontású képeket és /vagy videókat tartalmazó weboldalhoz.

Úgy gondoltam, ebből a kettőből már Apáék ki tudják választani a megfelelőt, így felfirkáltam nekik a főbb paramétereket, és az árkülönbséget is.

Remélem, hogy tudtam nekik segíteni, de mivel már a zúg a fejem a sok számadattól és technikai szakkifejezéstől, most megyek, és befejezem a Scarlettet, kikapcsolódásképpen, méltón a könyvmoly titulusomhoz.