A pécsi házamon napelem is lesz
 

A pécsi házamon napelem is lesz

Nemrég Pécsre költöztem. Soha nem éltem a városban, sőt semmi kötődésem nincs hozzá, azonban a fővárosból már nagyon elegem volt, így eldöntöttem, hogy Pécsen veszek egy kertesházat. Magam sem tudom, hogy honnan jött épp Pécs, csak egyszerűen ez a település tűnt szimpatikusnak.

Minél többet laktam Budapesten, egyre inkább biztossá vált, hogy nem bírok egész életemben ekkora nyüzsgésben élni. A tömbházas élet egyáltalán nem nekem való, viszont azt sosem tudtam volna elérni, hogy a fővárosban legyen egy saját házam. Ez a tényező is nagy szerepet játszott abban, hogy végül a költözés mellett határoztam el magam.

A ház, amit sikerült megvennem, egyszerűen csodálatos, de elég nagy felújításra szorul. Én viszont ezt egyáltalán nem bánom, ugyanis így a saját elképzelésem szerint alakíthatom át a kis kuckómat.

Bár nem lett volna feltétlenül szükséges, de végül úgy döntöttem, hogy új tetőt szeretnék a házra. A legfőbb indokom erre a napelem rendszer volt, amire évek óta vágyom. Azonban hiába régi vágy a napelem, nem igazán néztem eddig utána a dolognak, így hirtelen kellett utánaérdeklődjek.

Emlékeztem, hogy az egyik régi kollégám mesélt többször is arról, hogy terveben van náluk a napelem vásárlás. Őt hívtam fel telefonon, ugyanis a barátok, ismerősök tapasztalatai számomra mindig többet érnek, mint a  csodát ígérő reklámok.

A volt munkatársam örült a hívásomnak, és vidáman mesélte, hogy sikerült felszereltetni a napelemeket, már második hónapja nem fizetnek villanyszámlát. Az általa választott kivitelezővel teljesen meg volt elégedve, így nyugodt szívvel ajánlotta nekem is őket. Azt tanácsolta, hogy a sporoljnapelemmel.hu/sporolj-napelemmel-es-energiatudatossaggal linken olvassak utána a tudnivalóknak, majd az oldalon található űrlap kitöltésével kérjek árajánlatot.  

Az internetes oldalon rengeteg számomra új információt sikerült beszereznem, többek között a napelem működési elvét is megismertem. A napelem rendszer a napfénnyel együtt érkező elektromágneses sugárzást alakítja át villamos energiává, amelyből az inverter váltakozó áramot készít. Ez az, amit már lehet használni a háztartásokban is.

A napelem rendszerekből nem csak egy fajta van, azonban a weboldal szerzői megkönnyítik a döntést, ugyanis azt tanácsolják, hogy a hálózatra visszatápláló napelem rendszert vásárolja meg a laikus érdeklődő. Ezen berendezés által a háztartás ugyanúgy az áramszolgáltató hálózatán marad, mint korábban, tehát nem kell attól félni, hogy a kevésbé napsütéses hónapokban áram nélkül maradunk. A visszatápláló napelem rendszer ugyanis a nap közben megtermelt, de el nem használt áramot a szolgáltató hálózatába visszatölti. Ezt később, például éjszaka el lehet használni. Ehhez csak egy speciális, oda-vissza mérő villanyórára van szükség, ami a betáplált energiát is tudja mérni.  

A rendszer működési elvének megismerése után érdekelt, hogy mennyire lesz megtérülő a beruházás, ugyanis ez is lényeges szempont számomra. Szerencsére a sporoljnapelemmel.hu/sporolj-napelemmel-es-energiatudatossaggal linken erről is olvashattam.

Kiderült, hogy a hálózatába juttatott áramért a szolgáltatónak fizetnie kell. Tehát, ha plusz áram termelődik, az feltöltődik a hálózatra, amit aztán a szolgáltató megfizet. Ennek köszönhetően a beruházás idővel biztosan megtérülővé vállik. Az év során a szolgáltató küld egy elszámolást, aminél persze az a legjobb, ha semmit nem kell fizetni az áramért.

A nulla forintos villanyszámláknak köszönhetően a napelem rendszer nyolc-tíz éven belül visszahozza az árát. Ezen a megtérülési időn azonban még csökkenteni is lehet kisebb korszerűsítésekkel és egy kis odafigyeléssel.  

A napelem rendszerről beszerzett új infók a vártnál is biztatóbbak voltak. Remélem, hogy minél hamarabb a tetőmön látom az új napelemeket.