Információk, ha napelemet szeretni szerelni házára
 

Információk, ha napelemet szeretni szerelni házára

Kedves pécsi lakosok. Úgy vettük észre, hogy egy többeteket érdekel a napelemrendszer, úgyhogy erről szeretnénk mesélni nektek egy keveset. Sokan napelem rendszer kalkulátor keresésével kezditek a kutakodást. A napelemek megtérülésének kiszámolását jobb, hogyha a szakemberre bízzátok, aki pontosan fel tudja mérni, hogy mennyit fogyasztótok, mekkora rendszerre van szükségetek és hogy ez mennyibe kerül. Ezek a szakemberek mindet figyelembe vesznek, ami szükséges egy ilyen rendszer kiépítéséhez: a tetőszerkezet strapabíróságát, a tető dőlésszögét, a tető irányát, a környező árnyékforrásokat. Amikor az ember beadja a derekát ennek a modern technológiának, akkor érdemes pontosan előre gondolkodni arról, hogy tervezünk-e bármit is építeni vagy hatalmas fákat nevelni, amikor ronthatják a fényviszonyokat. Ezeket még a szomszéddal is érdemes esetleg megbeszélni. Mivel a napelemrendszer hosszú-hosszú évekig fog tartani és segíteni nekünk, ezért tényleg mindent figyelembe kell venni.

Pécs sűrűn tele épített negyedeiben nyilván nehezebb jó helyszínt kapni ennek, vagy van, hogy nem is érdemes belefektetni, mert a kalkulálás során az jön ki eredménynek, hogy nem képes a befektetett pénz visszajönni. De a külvárosokban, ahol már családi házak vannak, és szinte mindenki rendelkezik udvarral, érdemes elgondolkodni a lehetőségen.

Hogy is néz ki egyébként ez az egész? Nyugalom, nem kell félni attól, hogyha három napig esik az eső, a fény hiánya miatt megszűnik az áram az otthonunkban. Az inverteres rendszerrel működő napelemeknek pont az a lényege, hogy hozzá vannak kötve a hálózathoz, ahonnan egyébként is kapjuk az áramot. Tehát amikor nincs szükségünk a megtermelt áramra, akkor továbbmegy az otthonunkban, amikor meg épp nincs jó idő és nincs saját áramunk, akkor a hálózati áramból kapunk. Ezt egy kétirányú óra méri és ez miatt szokott az lenni, hogy szinte mindig nulla forintos számlák érkeznek a napelemes rendszereket üzemeltető családoknak.

Kedves pécsi polgárok, ez nagyon jól hangzik és valóban az is, de mielőtt tovább lépnétek és el kezdenétek naiv álmokat kergetni, szeretnék szólni, hogy sajnos nem tudjátok értékesíteni a fölöslegesen megtermelt áramotokat, azért nem is érdemes nagyobb rendszert felszerelni, mint amekkora szükséges a mindennapi életetekhez. Azért nem lehetséges, mert engedélyekhez kötött, valamint olyan keményen meg van adóztatva, hogy nem tudnátok akkora rendszert kiépíteni, hogy az adók ellenére is megérje és megfizetődjön nektek. De ez ne tántorítson el. Már önmagában is elég csodás, hogy a saját háztartásodat el tudod látni árammal.

Sokan természetesen azzal jönnek, hogy mennyire nem szépen a napelemek. Szerintem azonban nem érdemes így gondolkodni. Nem szépek, az tény, de nem is csúnyák. Nem a természetvédelmi területek közepére akarjuk lerakni őket, hanem a háztetőre vannak kitalálva. Nem hangosak, nem okoznak semmilyen kárt. Egyszerűen csak kisegítenek anyagilag.

Ha érdekel a dolog, szerintem ne habozzatok. Jelentkezzetek és beszéljetek egy szakemberrel. Ez még nem kötelez semmire.