A barátnőm a befektetések mesterének vallja magát
 

A barátnőm a befektetések mesterének vallja magát

Sokat meséltem már nektek a pécsi újságíró barátnőmről, aki felköltözött Budapestre. Kezdetben azt mondta, hogy csak ideiglenesen rendezkedik be a városban, nem marad hosszútávra. Ez a kijelentése azonban egyre inkább megdőlni látszik, hiszen már vett egy házat is, aminek a felújítására, átalakítására egyre többet költ.

A ház megvásárlása után, azt mondta, hogy a fejlesztések csak jó befektetések, emiatt még nem kell a fővárosban maradnia. Most kieszelte, hogy napelem rendszert szereltet a háza tetejére. Elmondása szerint csak azért tér át erre a modern energiatermelési megoldása, mivel hallott egy pályázatról, és hogy ezek azok a napelem rendszer pályázatok és elnyerhető támogatások, amikkel biztosan megtérülő lesz a beruházás. Tehát ezzel is csak az ingatlana értékét növelné.

Úgy látom, hogy a barátnőm egy befektető zseninek állítja be magát. Elmondása szerint a fotovoltaikus rendszerek nem csak a károsanyag-kibocsátás mértékét csökkentik, hanem megtérülő beruházást is jelentenek a magyar családok, vállalkozások, sőt akár városok számára is. A napelemek a napsütéses órákban folyamatosan termelik az áramot, és nem csak annyit, amennyire a háztartásokban szükség van. A pluszba termelt áram a hálózatra töltődik, amiért a szolgáltató fizetni fog. Ennek értelmében a napelemekkel rendelkező személyek is energiatermelővé válnak, amivel pénzt lehet keresni. Mindemellett napelemek segítségével a havi villanyszámláktól is meg lehet szabadulni.

A napelem rendszerek megfelelő kialakítása lényeges ahhoz, hogy a beruházás valóban megtérülő legyen. Ahhoz, hogy még az unokáink is a pályázat segítségével felszerelt napelemmel termeljék az energiát, jó minőségű napelemekre van szükség. A barátnőm szerint a Sharp termékeit fogja választani, mivel azoknak elképesztően szigorú minőségbiztosítási ellenőrzéseken kell átmenniük, mielőtt piacra dobják őket. A gyártó 25 éves teljesítménygaranciát vállal a készülékekre, ami azt jelenti, hogy a napelemeknek 25 év múlva is minimum 80%-os teljesítménnyel kell működniük.

A pályázatról nem árt tudni, hogy a lakossági energiahatékonysági hitelprogram által 0%-os kamatozású kölcsönből lehet megvásárolni a berendezéseket. A minimum 500 ezer, maximum 10 millió forint közötti támogatás azonban nem csak napelemekre fordítható, hanem napkollektorokra, hőszivattyúk telepítésére, hőszigetelésre, fűtésrendszerek korszerűsítésére és nyílászárók cseréjére is. A keretösszeg 105,2 milliárd forint, amiből társasházak, lakásszövetkezetek és magánszemélyek kaphatnak.

A pályázatnak nyilvánvalóan kikötései is vannak. A Magyar Fejlesztési Bank által kínált hitelhez szükség van 10% saját forrásra. Emellett a futamidő nagyon kedvező, mivel húsz éven belül kell visszafizetni az összeget.

A barátnőm érvelő készsége rendkívül fejlett, sikerült meggyőznie, hogy ezek a napelem rendszer pályázatok és elnyerhető támogatások, amikkel biztosan megtérülő lesz a beruházás. Sajnos nekem nincs lehetőségem pályázni, mivel nincs lakásom, de nagyon remélem, hogy a barátnőmnek sikerül megnyernie a támogatást, és nem csak befektetni sikerül neki, hanem elhatározni azt is, hogy a fővárosban marad.