Nemcsak moziban, otthon is lehet filmet nézni
 

Nemcsak moziban, otthon is lehet filmet nézni

Nem csak a nemzetközi, hanem az itthoni kultúrát is nagyban meghatározza a mozi és a filmművészet. Ezt ma is mindenki tudja, de azért a filmnézési szokásaink elég sokat változtak az elmúlt évtizedekben. Régen még sok minden másképpen volt, a filmnézés inkább közösségi élmény volt. Senki nem találta fel a mozit. 1891-ben azonban az USA-ban az Edison Company sikeresen bemutatta a Kinetoscope prototípust, amely lehetővé tette, hogy a mozgóképeket megtekinthessék az emberek. Először a filmek nagyon rövidek voltak, néha csak néhány perc vagy annál is kevesebb. A vásárokon a vásártereken és zenei csarnokban, vagy bárhol vetítették őket, ahol volt rá lehetőség. A filmeket előadók, zene és közönség részvétel kísérte, és bár nem voltak szinkronizált párbeszédek, nem voltak „csendesek”, ahogy néha leírják, mert volt hozzájuk kísérő zene.

1914-ig számos nemzeti filmipar jött létre. Európa, Oroszország és Skandinávia épp olyan fontos volt, mint Amerikában. A filmek hosszabbak lettek, és a történetmesélés vagy az elbeszélés bennük domináns formává vált. Ahogy egyre több ember fizetett a filmek nézéséért, a film ipar kész volt több pénzt befektetni a termelésbe, terjesztésbe és kiállításukba, így nagy stúdiók jöttek létre, és speciális mozik épültek. Az első világháború nagymértékben korlátozta az európai filmipart, és az amerikai ipar viszonylagos jelentősége nőtt.

Az 1930-as évek elején szinte minden színházi filmet szinkronizáltak, és az 1930-as évek közepére néhányan színesek is voltak. A hang eljövetelének köszönhetően az amerikai ipar domináns szerepet játszott, és eljött „Hollywood aranykora”. Az 1930-as és 1940-es években a mozi volt a népszerű szórakoztatás fő formája, az emberek gyakran hetente kétszer mentek a mozikba. A televízió bevezetése Amerikában számos technikai kísérletet hozott, amelyek célja a mozik fenntartása. Az 1940-es években kikísérletezett sztereó hang is része lett az új szélesvásznú élménynek.

Bár Amerika még mindig a legbefolyásosabb filmiparnak tűnik, a valóság összetettebb. Sok filmet készítenek nemzetközi szinten, akár különböző országokban, akár multinacionális cégek által finanszírozott multimédiás vállalatok által. Napjainkban a legtöbb ember a televíziókon (földi vagy műholdas vagy valamilyen videofelvételen) látja a filmeket. Az elmúlt 20 évben a filmgyártást mélyen megváltoztatta a gyorsan fejlődő digitális technológia hatása. És az egyik ilyen hatás, hogy sokkal könnyebben elérhetőek lettek a filmek mindenkinek. Ma már nem is kell elmenni moziba vagy videó tékába, mert szinte mindent megtalálsz otthon, a neten is. Főleg, ha érdekelnek az online filmek magyarul. Csak be kell írnod a filmnek a nevét, amit keresel, és itt jó eséllyel megtalálod. A mozizás lehet, hogy régebben jobban közösségi élmény volt, és ennek is meg van az előnye, de az is nagy előny, hogy az ember nagyon könnyen talál filmeket a neten is.