A fürdés kultúrája
 

A fürdés kultúrája

A történelem különböző korszakain át a fürdés más-más mértékben képviseltette magát az emberek hétköznapi életében. Voltak időszakok (például az ókor vagy a sötét középkor) amikor alig-alig fürödtek az emberek és ez a szokás inkább úri hobbi volt mintsem a hétköznapok általános része. Voltak olyan korszakok is amikor a fürdőzés egy társadalmi tevékenységnek felelt meg. Erre a legjobb példa talán az a kor, amikor a törökökkel kerültünk szorosabb kapcsolatba. Bár ez idő alatt hazánk rengeteg sérelmet szenvedett el, azért voltak előnyei is a dolognak. Az egyik ilyen a fürdés meghonosítása. A török hódoltság idején ugyanis több olyan intézmény is épült ahová az emberek fürödni jártak. Ennek részben az az oka, hogy a törökök a Közel-Keletről jöttek, ahol az éghajlat jóval melegebb és emiatt a rendszeres tisztálkodás is fontosabb, hiszen a nélkül gyorsabban és könnyebben terjednek el járványok, megbetegedések. Így végül is magukkal hozták ezt a szokást országunkba is, mégis ahhoz, hogy ez a szokás mindennapjaink szerves része legyen még pár száz évet várni kellett. Ma már teljesen normális, hogy az emberek naponta egyszer legalább letusolnak vagy megfürdenek. Mivel ez a tevékenység ilyen mélyen beépült társadalmunkba, ezért az ehhez kapcsolódó elemek is gyors fejlődésnek indultak. Itt meg tudod nézni milyen lehetőségei vannak a mai embereknek arra, hogy számukra ideális helyet alakítsanak ki a fürdéshez, de azért ejtsünk pár szót erről a cikkben is.

Mivel a fürdőszoba otthonunk egyik legtöbbet használt helysége érthető, hogy szeretnénk, ha maximálisan kényelmes és az ízlésünk szerint való legyen. Mára már a különböző alapvető bútorok és egyéb luxus kiegészítők végtelen kombinációjához férhetünk hozzá, hogy tökéletesen személyre szabhassuk fürdőnket. Maga a terület elosztása sem mindegy. Valaki inkább spórolni szeretne a hellyel ezért egybe rakja a fürdőt a wc-vel, míg vannak akik arra esküsznek, hogy úgy a jó, ha külön ajtó vezet a toalettre és a mosdóba.

A fürdő legfontosabb része egyértelműen a tisztálkodásra használt eszköz. Minden igény kielégítése végett zuhanytálcák milliói állnak rendelkezésünkre, ha nem szeretnénk kádat, viszont ha inkább ülve szeretünk mosakodni, esetleg elfeküdnénk, akkor legalább ugyan ennyi fürdőkád közül választhatunk. Ha pedig egyszer nyakig vízben szeretnénk lubickolni, míg van, hogy csak egy rövid zuhanyzás fér bele, akkor a kádak és zuhanyfülkék kombinált verziói állnak rendelkezésünkre tucatszám.

Az igazi luxus kedvelői számára akár masszás funkciójú zuhanyzók vagy kádak is beszerezhetők a megfelelő árért, a teljes kényeztetés érdekében. Persze ne hagyjuk ki a pezsgőfürdőt sem a lehetőségek sorából.

Nem kevésbé fontos a környezet sem, hiszen nem szeretnénk elrontani az élményt az oda nem illő színekkel, bútorokkal. Mosdó szekrények egész sora közül építhetjük be a nekünk tetszőt, gyakorlatilag bármilyen színben. A mosdókagyló és a csaptelep sem utolsó, ebben az esetben is fontos, hogy jól válasszunk és ne csak szép, de praktikus és könnyen kezelhető is legyen a végeredmény. Ma már a régi rusztikus stílusú csapoktól elkezdve az ultramodell érintőképernyős telepekig bármilyet választhatunk, lehetőségeinken csak képzeletünk, vagy a pénztárcánk szabhat határt.

Ha már minden megvan és van helye a törölközőnek és a fogkefének is, már csak a falak vannak vissza. Mint mindig itt is fontos a jó színválasztás az összhang megtartása érdekében, de nem muszáj ragaszkodnunk az egyszerűséghez. A különleges és szokatlan megoldások néha brutálisan jól végződnek és nem csak egyedi, de kényelmes és varázslatos szentélyt alkothatunk otthonunk eme fontos részéből.

Ha nem szeretnénk mi kibogarászni a végeláthatatlan lehetőségek közül a számunkra megfelelőt, akkor bármikor segíteni tudnak az erre specializálódott cégek. Abban az esetben, ha kihagytad volna, legutóbb akkor itt meg tudod nézni milyen tanácsokkal, előre elkészített modellekkel rendelkezik egy profi, szakértői csapat. Elvégre is az emberiség történelme során rövidebb az az időszak, amikor rendszeres volt a fürdés, és ha már rövidebb ez az idő legalább az élmény minősége legyen a legjobb.