Az alkoholfogyasztás kultúrája
 

Az alkoholfogyasztás kultúrája

Az alkoholfogyasztás az emberi kultúrák szerves része. Sok nemzetnek saját itala van, amire nagyon büszke. Például a magyaroknak a pálinka és a bor. A magyar ember minden nehézség nélkül talál okot az ivásra. Koccintunk ünnepekkor, és iszunk hétköznap. Iszunk társaságban, és egyedül. Koccintunk örömünkben és bánatunkban. Néha elhűlök rajta, hogy tényleg mennyire hétköznapjaink része az alkohol. Mert jólesik, mert étvágycsináló, mert egy társas rituálé központi eleme, mert orvosság (kis mértékben, persze). Például a pálinka magas szesztartalma miatt jó fájdalomcsillapító, hiszen érzéstelenít, és emellett fertőtlenít is. Ezért használják fog és gyomorfájásra, torokfájásra. A sör elvileg jó tejgyarapító, ami a kismamákat illeti, viszont az alkoholtartalma miatt mégsem tesz jót a babáknak. Emellett a sör és a bor is kis mennyiségben jótékony hatással van a szívműködésre, a vérerek állapotára és a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát is csökkenti, csak hogy néhányat említsek a teljesség igénye nélkül.

Amint látszik, vegyes a kép, az alkoholfogyasztásnak vannak előnyei és hátrányai is. Ez egy olyan szer, amely nagy mennyiségben leginkább a májat károsítja. A hosszútávú intenzív alkoholfogyasztás következménye a zsírmáj vagy pedig a májzsugor, mely mindkettő halálos betegség, hiszen miattuk a máj nem tudja ellátni eredeti funkcióját, így a teljes szervezet működése károsodik. Arról is sokszor megfeledkezünk, hogy alapvetően az alkohol mégiscsak egy drog, egy tudatmódosító szer a szó legszorosabb értelmében. A túlzott alkoholfogyasztás viselkedésbeli és kognitív változásokkal is jár hosszú távon, mint például a depresszió, és a demencia, vagy más néven elbutulás. Látható tehát, hogy az alkoholfogyasztás hosszú távon a szervezet egészét negatívan befolyásolja.

A lejtőn nehéz megállni, hiszen az alkoholfüggőség nem csak fizikai függőség, hanem mentális is, azaz maga a tevékenység az, amihez nagyon tudunk kötődni. Függőnek azt az embert tekintjük, akinek napjainak jelentős részét teszi ki az alkoholfogyasztás, valamint az alkohol iránti sóvárgás. (A függőség tárgya nem csak alkohol lehet, hanem egyéb drogok, vagy viselkedés is, mint például a szerencsejáték, vagy számítógépes játékok, felnőttfilmek.) Ekkor a függő viselkedését nagyban uralja az alkohol, nyugtalan vagy apatikus, kapcsolatai fellazulnak, majd megszakadnak, munkáját nem tudja megfelelően ellátni vagy elbocsájtják, ezért bánatában még inkább az alkoholra támaszkodik, tehát egy ördögi kör veszi kezdetét amelyből nehéz kilépni.

Az addikció egy nehéz kereszt, amit magyarországon sok-sok ember cipel, és amiből szerencsére fel lehet épülni. A leszokni vágyóknak hiteles segítője lehet Dr. Petke Zsolt addiktológus, hiszen ő maga is keresztülment a függőség nehézségein. A gyógyulásban a beteg és családja segítséget kérhet és kaphat, amennyiben vállalják egy komplex programban való részvételt. A bentlakásos programban a résztvevők sorstársakkal együtt csoportfoglalkozásokon gyakorolhatják a józan élet örömeit, és a kísértésnek való ellenállásban támaszkodhatnak a csoport megtartó erejére. A családtagok pedig szintén segítséget kaphatnak abban, hogyan járulhatnak hozzá a függő felépüléséhez, és hogyan építsék fel újra családi életüket.