Ingatlanvásárlás esetén nem árt mihamarabb biztosítást kötni
 

Ingatlanvásárlás esetén nem árt mihamarabb biztosítást kötni

Sokat meséltem már nektek a Pécsen élő újságíró barátnőmről, Katáról. A legutóbbi írásomban említettem, hogy az az érzésem, hogy Kata hamarosan Budapestre fog költözni, mivel lassan minden lényeges ügyét a fővárosban intézi. Azt kell mondanom, hogy ha mindent így tudnék előre, nyugodtan nyithatnék egy jósdát.

A barátnőm néhány hónappal ezelőtt kijelentette, hogy megunta az ingázást, és végre a fővárosba költözik. Mivel a munkahelyének a székhelye amúgy is Budapesten van, még új munkát sem kellett keresnie, így könnyedén ment neki az átállás.

Természetesen nagyon megörültem a költözés hírének, hiszen így sokkal több időt tölthetek együtt a legjobb barátnőmmel, valamint bármikor támaszkodhatok rá, bármiben segíthetünk egymásnak.

Katának rendkívül jól fizető állása van, így elég sok pénzt sikerült összegyűjtenie az elmúlt néhány évben, valamint a családja, a szülei is támogatják anyagilag. Amikor felköltözött Pestre, nálam szállt meg egy ideig. Úgy egyeztünk meg, hogy nálam marad, amíg nem talál egy számára tetsző albérletet. Tudnivaló, hogy Budapesten nagyon magasak az albérletárak, még a rossz környékeken is. Kata nyilvánvalóan nem szeretett volna beköltözni egy lepukkant lakásba, sem pedig egy vacak kerületbe. Emiatt a számára megfelelőnek tűnő lakások túlontúl magas összegekbe kerültek.

Kata az egyik nap végképp besokallt, elege lett belőle, hogy az én nyakamon él, hiába ismételgettem, hogy cseppet sem zavar. Eldöntötte, hogy vesz magának egy saját házat Budapesten. A pénze meg volt rá, így fölöslegesnek érezte, hogy egy albérletre dobja ki a pénzét. Az ingatlanba mindig jó befektetni, így akkor sem fog rosszul járni, ha mondjuk, néhány év múlva úgy döntene, hogy elköltözik. Ebben az esetben kiadhatná a lakását, amiből biztos bevétele származna. Tehát én teljes mértékben támogattam az ötletét.

A ház nagyon jó vásárnak bizonyult. Legalábbis én ezt állapítottam meg, hiszen kellemes, barátságos környéken helyezkedik el, ahol rengeteg a zöldövezet. Mindemellett gyönyörű a ház, karbantartott, nem szorul felújításra. A legjobban nekem a szép kis kert tetszik, ami tele van hatalmas fűzfákkal. Egyből közöltem Katával, hogy kulcsot kell nekem másoltatnia, tavasszal és nyáron a kertjében szeretnék állandóan ücsörögni.

Az idill azonban nem sokáig tartott, hamar beköszönt a baj. Alig egy hónapja költözött be a barátnőm az új házába, amikor az egyik délután telefonált neki a szomszédja a munkahelyére, hogy kihívta a tűzoltókat, mivel felgyulladt a háza. El lehet azt képzelni, hogy micsoda pánikkal hívott fel engem a barátnőm, miközben hazafelé tartott. Természetesen én is egyből odasiettem. Szerencsére a szomszéd hamar észrevette a füstöt, időben értesítette a tűzoltóságot, így a tűz nem terjedt tovább, így csak egy szoba égett le. A szakemberek szerint a tűz oka a villamosberendezés zárlata volt.

Kata egyből magát hibáztatta, hogy nem vizsgáltatta át a házat, hiszen sokkal nagyobb baj is kisülhetett volna ebből a felelőtlenségből. A tűzoltók természetesen a lakásbiztosítási szerződést is megemlítették, ami szintén nem volt. Emiatt sajnos a teljes kárt Katának kellett megfizetnie, viszont ez igazán jó leckének bizonyult.

Az eset után a barátnőm profi szakemberekkel vizsgáltatta át a ház teljes villamosberendezését. Minden elavult, vagy kissé régebbi dolgot kicseréltetett. Emellett persze lakásbiztosítót is elkezdett keresni.

Tegnap együtt ebédeltünk. Ekkor mesélt részletesebben a lakásbiztosításról, amit végre sikerült megkötnie. Nagyon sokáig kereste a tökéletes kockázatviseléssel foglalkozó céget, de végre megtalálta. A választása a Pannon Safe-re esett.

A Pannon Safe biztosítótársaságnál lakásbiztosítás kalkulátor is elérhető. Kata elmondása szerint többek között ez volt az, ami megfogta a cégben, ez is döntő indok volt, hogy végül mellettük döntött. A barátnőm bár jól keres, nagyon sokat is dolgozik ezért érthető, hogy abban a kevés szabadidejében, ami marad, nem szeretne egy várakozóban ücsörögni, hogy végre sorra kerülhessen, és megköthesse a lakásbiztosítását.

A Pannon Safe-en keresztül, online szerződéskötés esetén a biztosító kockázatviselése az ajánlatkészítést követő nap nulla órakor már el is kezdődik. Ez valóban elég jó hangzik. Sajnos viszont várakozási idővel kell számolni a biztosítási események kapcsán. A várakozási idő általában tizenöt nap, de egyes kiegészítők esetén harminc nap vagy hat hónap is lehet. Ez azonban természetesen nem tántorította el Katát, hiszen várakozási idővel mindenhol kell számolnia.

Kata elmondása szerint a lakásbiztosítás kalkulátor a lakásbiztosítási szerződés közvetlen ügyfél általi létrehozására szolgál, méghozzá biztosításközvetítő segítségével, így elképesztően egyszerűvé teszik a szerződéskötést. A weboldalon minden nagyon precízen el van készítve. A személyes adatok megadása előtt komplett tájékoztatás olvasható a biztosításközvetítő cég adatairól, az adat- és panaszkezelésről, a közvetített termékek köréről, a biztosítási termékek értékeléséről és rangsorolásáról, a biztosítási és egyéb várható díjakról, az aktuális akciókról, a rendszer használatáról, a vonatkozó jogszabályokról, valamint az üzletszabályzatról. Mindezek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a lakásbiztosítás kalkulátor és az online biztosításkötés az ügyfél számára zökkenőmentesen és világosan működjön.

A szerződéskötés során a Pannon Safe munkatársa a portálon kínált biztosítási termékek vonatkozásában szakmai segítséget nyújt. A barátnőm számára ez már végképp leegyszerűsítette a szerződéskötési folyamatot.

A weboldalon pontos információkat lehet arról is találni, hogy a kínált biztosítások milyen csomagokat tartalmaznak. Az alapcsomag, tehát az általános és egyben legolcsóbb lakásbiztosítás a következő alapkockázatokat mindenképpen tartalmazza: árvíz, felhőszakadás, földcsuszamlás, földrengés, hónyomás, idegen jármű ütközése, idegen tárgy, illetve ismeretlen építmény rádőlése, ismeretlen üreg beomlása, jégverés, kő- és földomlás, robbanás, tűz, vihar és villámcsapás. Tehát amennyiben bármi ezek közül kárt tesz az ingatlanban, arra vállalja a kockázatot a biztosító, még ha a legolcsóbb biztosítást is kívánja valaki megkötni.

Kata természetesen nem elégedett meg ennyivel, szerette volna a saját igényeihez igazítani a biztosítását, így a kiegészítő biztosítások közül is kiválasztott néhányat. Ezek közül számomra a leginkább meglepő az volt, hogy a biztosító a besurranással, illetve a jóhiszemű beengedéssel összefüggő lopás esetén is megtéríti a keletkezett károkat. Pontosabban a nyitva felejtett ajtón, vagy nyitott ablakon keresztül a biztosított jelenlétében észrevétlenül behatoló, vagy a biztosított által jóhiszeműen beengedett személy által eltulajdonított háztartási ingóság vagy értéktárgy kategóriájába tartozó vagyontárgyak vagy a készpénz kárait térítik meg. Kata ezt a lehetőséget bevette a biztosítási csomagba, hiszen hiába a jó környék, sok gazfickó sétálgat mindenfelé Budapesten.

Kata házán napkollektorok is vannak, tehát a napkollektorokra is kiterjesztette a fedezetet, hiszen a kiegészítő biztosítási termékek között ez is megtalálható. A napkollektorra, napelemre kiterjedő fedezet esetén általában megtéríti a biztosító a biztosított épületek tetőszerkezetén vagy homlokzatán az előírásoknak és szabványoknak megfelelően rögzített napkollektorok és napelemek az alapbiztosítási események miatt bekövetkező törés és repedéskárait, illetve a vandalizmussal, eltulajdonítással okozott kárait is. Ennek értelmében még a napkollektorokra is vár egy szakember általi ellenőrzés, hiszen egy laikus nem tudja megállapítani, hogy azok szakszerűen vannak-e rögzítve.

A kiegészítő biztosítások kiválasztása után már csak a személyes adatokat, valamint az ingatlan információit kell megadni és már a lakásbiztosítás kalkulátor el is végzi a dolgát.

Kata rendkívül elégedetten számolt be minderről. Bánja, hogy korábban nem hallott a Pannon Safe-ről, hiszen akkor a váratlan tűz okozta károkat sem kellett volna saját zsebből megoldania. Reméljük, hogy nem fog ezután már semmi történni, de az biztos, hogy a ház már be van biztosítva, Kata nyugodtan aludhat az új otthonában.