Az online térbe került volna a kultúránk?
 

Az online térbe került volna a kultúránk?

Ebookok, online folyóiratok, és online filmek – úgy tűnik szép lassan a “kézzel fogható” médiumok eltűnnek az életünkből, és helyüket átveszi a digitális világ. És mi az én véleményem erről? Lehet, hogy meg fogsz lepődni!

Én, aki imádom az új könyv illatát, aki fanatikusan gyűjtöm a régi újságokat, csak üdvözölni tudom az online világ betörését a kultúrába. Ellentmondásosnak hangzik? Pedig egyáltalán nem az! Kezdetben én sem voltam oda ezekért a megoldásokért, aztán egyik napról a másikra beleszerettem az online filmek világába a mozi.ma oldalának köszönhetően, és azóta különös módon érdeklődök az online történő kultúrafogyasztás iránt. Elmesélem a történetet: néhány hete akartam egy cikket írni a magyar regények filmes adaptációjával kapcsolatban. Ehhez értelemszerűen szükségem volt két dologra: az adott könyvek és az adott filmek ismeretére.

mozi.ma

Az elsővel nem volt gondom, viszont a másodikkal már hadilábon álltam. Nem vagyok annyira filmnézős, és amikor mégis ráveszem magam néhány klasszikusra, az is csak azért van, mert épp akkor adja valamelyik tévécsatorna. Most viszont gyorsan kellett sok filmet megnézni, úgyhogy erre nem várhattam: elhatároztam, hogy belevetem magam az online filmek végtelen dzsungelébe. Letölteni nem akartam semmit, mert technológiai analfabétaként rettenetesen félek attól, hogy a valami vírus támadja meg a gépemet, ezért döntöttem az online filmek, és elsősorban a mozi.ma mellett.

Miért ezt az oldalt választottam? Bevallom, sokat nem válogattam, tekintve, hogy nem is nagyon értek a témához, de azért jó pár vetélytárs oldalt is megnéztem. És elmondhatom, hogy mind közül a mozi.ma emelkedik ki a leginkább kínálat tekintetében. Őszintén szólva nem is reménykedtem abban, hogy olyan, több mint 50 éves filmeket is megtalálok itt, mint “A kőszívű ember fiai”, de a mozi.ma film gyűjteménye tényleg szinte hiánytalannak mondható. Végig is mentem gyakorlatilag minden klasszikuson, a fentebb említettől kezdve az Egri csillagokon és az Aranyemberen át egészen a Sorstalanságig, és a végére azt vettem észre, hogy már nincs is kedvem cikket írni ezekről, inkább egyre több és több filmet akarok megnézni.

Mi áll ennek a hátterében? Az, hogy az online térnek köszönhetően, amit a mozi.ma is biztosít, a kultúra sokkal elérhetőbbé vált mindenki számára. Már nem kell elhagyni az otthonom kényelmét ahhoz, hogy megszerezzem magamnak azt a művészeti terméket, amit csak akarok. És ez jelentette számomra az indulást: innentől kezdve jöttek számomra a könyvletöltések is, és már színházi előadásokat is sokszor online néztem meg.

A mozi.ma nyitotta meg számomra az online kultúrafogyasztás kapuját, és rá kellett jönnöm, hogy ez a 21. század nagy vívmánya, ami megkülönböztet majd minket a jövőben a többi kortól. Mi vagyunk az a generáció, akinél a művészet tényleg köztulajdonná vált, akinek minden szinte azonnal elérhető. A kérdés, hogy kit tudjuk-e ezt használni? Az olyan oldalak, mint a mozi.ma egy eszköz, de nekünk kell kihozni belőle a legtöbbet.

Persze ez az egész fölvet egy bizonyos etikai dilemmát is: van jogunk más szellemi termékét az engedélye nélkül ingyenessé, és mindenki számára elérhetővé tenni? Ha a filmkészítést gazdasági folyamatnak tekintjük, akkor értelemszerűen nem. Viszont ha a filmre, mint művészeti termékre tekintünk, akkor szerintem igen, hiszen a művészet, ahogy a mondás is tartja, mindenkié. Én pedig elsősorban művészetnek tartom a filmeket is, ezért lelkiismeretfurdalás nélkül nézem meg bármikor a mozi.ma oldalán keresztül. Sőt, javaslom is mindenkinek, hogy ne hagyja ki ezt a páratlan lehetőséget, mert vannak bizony olyan alkotások, amiknek üzenetére mindenkinek szüksége van.

Az online tér megadja a lehetőséget, hogy senki se maradjon ki egy bizonyos élményből, feltéve, hogy rendelkezik stabil internetkapcsolattal. A film mindenkié, és ennek így is kell maradnia. Viszont, ha egy film igazán jó, akkor azt jeleznünk kell a készítők felé, és fizetnünk kell érte, hogy lássák, megéri nekik is pénzt fektetniük a hasonló alkotásokba. Éppen ezért az én javaslatom az, hogy ha tetszett egy film, akkor vedd meg dvd-n is, vagy menj el a moziba, és nézd meg még egyszer, hogy ezzel is tudd támogatni a filmipart.