Mindent a napelemekről
 

Mindent a napelemekről

Gondolom, nem lepek meg senkit azzal, ha úgy kezdem a történetem, hogy „múlt héten, amikor a könyvtárban voltam…” hiszen a hobbim az olvasás, így minden szabadidőmet vagy otthon, vagy a könyvtárban töltöm könyvek bújásával. Ám ha az ember könyvtárba jár, és onnan kölcsönöz könyveket (ami egy ilyen hobbival elkerülhetetlen, hiszen sokkal könnyebb így a pénztárcámnak), akkor elkerülhetetlen a sorban állás, amíg arra várok, hogy visszavegyék az általam kivett könyveket. Múlt hét kedden is ezzel kezdtem a délutánom, hogy visszavittem az előző havi olvasmányaim, és amíg várakoztam, egy érdekes beszélgetés ütötte meg a fülem. Az előttem álló – vélhetően házas – pár a nemsokára felszerelésre kerülő napelemeikről beszélt. Hogy mikor, hogyan, mennyi ideig tart majd az összeszerelési procedúra.

Mivel már rég óta foglalkoztat a környezettudatosság, a környezetvédelem, és ennek kapcsán a megújuló energiaforrások, szöget ütött a fejemben, hogy ugyan a szélenergiáról már sokat olvastam, a napenergiáról vajmi keveset tudok. Ezért be is írtam gyorsan a telefonomon a Google keresőjébe, hogy napelem, és az első oldal, amit kidobott a Pentele Solar Kft. honlapja volt. Ajánlom mindenkinek ezt a honlapot, aki érdeklődik a napenergia és a napelemek iránt, mert rengeteg hasznos tudnivaló található rajta, ráadásul könnyű tájékozódni az oldalon. Aki meg kedvet kapott a napelemek hasznosításához, rögtön árajánlatot is kérhet.

Először is azt taglalja a lap, hogy miért fontos és hasznos a napenergia, miért pont azt válasszuk: környezetbarát, a napelemek telepítése könnyű, és nem költséges karbantartani őket, valamint pénztakarékos megoldást jelenthetnek rendszeres használattal.

Ami még érdekes volt, hogy a napelem egy olyan eszköz, ami szilíciumból van és a foton energiát villamos energiává transzformálja. Azonban ez úgynevezett egyenáram, az elektromos berendezések pedig váltóáramot használnak, így át kell alakítani váltóárammá. Ezt a feladatot pedig a napelem inverter látja el. Fontos még, hogy a napelemek nem csak a napfényt, hanem a szórt fényt és a mesterséges fényt is képesek árammá konvertálni, tehát nem kell feltétlenül szép, napsütéses időnek lennie ahhoz, hogy a napelemek működjenek. Ráadásul a napelemek bármely ház tetejére könnyen felszerelhetőek, így bárki hozzájuthat a napenergia nyújtotta előnyökhöz.

 

Nagyon szimpatikus dolgokat olvastam tehát ezen a honlapon, amíg vártam a soromra. Zárójelben jegyzem meg, hogy milyen vicces és különös is egyben az, hogy az ember a legkülönbözőbb helyeken juthat olyan információkhoz, találhat érdekes témákat, amit a nap elején még nem is gondolt volna. Zárójel bezár. Szóval miután sorra kerültem és leadtam azokat a könyveket, amiket kiolvastam, rögtön a tudományos részleg felé vettem az irányt, és ki is kölcsönöztem egy napelem-napenergia témájú könyvet, hogy ebben a témában is olyan mély tudással rendelkezek, mint már a szélenergiával kapcsolatban.