Az ideális polc könyvtárolásra - Kupe folyó
 

Az ideális polc könyvtárolásra

A szüleim irodalomtanárok, és rengeteg könyvük van otthon. A nappali már-már könyvtárhoz hasonló, és nekem gyerekként teljesen természetes volt, hogy több ezer könyvünk van, és bármikor lekaphatok a polcról valami izgalmasat, és olvashatok. Ma már külön élek, így a saját könyvtáramat építem, és mindenkinek javaslom, hogy jó korán kezdjen el dolgozni egy saját kis könyvgyűjtemény kialakításán.

Az egyetlen kényelmetlenség a rengeteg könyvvel, hogy tárolni kell őket. A szüleim nemrég átalakíttatták a házukat, modernizálták a nappalit, és úgy döntöttek, kidobják a régi polcokat, és keresnek újakat, amik jobban illenek az új nappali stílusához.

Átmentem, hogy segítsek nekik a könyveket dobozokba pakolni. Éppen azon tanakodtak, milyen polcokat rendeljenek. Különösen strapabíró polcokra volt szükség, mert a nagy súlyt nem bírja akármilyen polc. Dexion salgó polcokat ajánlottam nekik, mert mi is olyanokat vettünk nemrég a múzeumban, ahol dolgozok. Meg is mutattam nekik a weboldalt, ahonnan rendeltem a polcokat. Rackinglog a nevük és mindenféle nagy teherbírású polc forgalmazásával, illetve tároló rendszerek kialakításával foglalkoznak.

A szüleim először kicsit idegenkedtek a gondolattól, hogy egy ilyen ipari jellegű bútor kerüljön az otthonukba. Valahogy nem tudtak elszakadni a gondolattól, hogy az otthon egyenlő a fabútorokkal. De én úgy láttam, hogy remekül illene a fémpolc a felújított nappaliba. A hideg fémeket ugyanis kombinálhatjuk puha textilekkel, meleg színekkel, kerámiákkal, és így nagyon egyedi és dizájnos összhatást kelthet. Mivel tudták, hogy jó ízlésem van és az egyetemen is esztétika szakos voltam, ezért van érzékem a széphez, végül hajlottak az ötletre, hogy fémpolcokat rendeljenek.

dexion salgó

Ehhez először le kellett mérnünk, pontosan hány polcra is lesz szükség, az előző polcok ugyanis sokkal keskenyebbek voltak. Miután kiszámoltuk, pontosan hány polcra lenne szükség, megrendeltük őket a rackinglog oldalán. Megígértem a szüleimnek, hogy ha megérkezik, segítek az összeszerelésben.

Néhány nap múlva már telefonást is édesanyám, hogy megjöttek a polcok, mehetek szerelni. Az összeszerelés amúgy meglepően egyszerű volt. Hárman gond nélkül összeraktuk őket néhány óra alatt és elkezdhettük felpakolni a könyveket. Már a felét feltettük, amikor édesapámnak eszébe jutott, hogy jobb lenne valamilyen rendszer szerint pakolni a könyveket, hogy könnyebben kereshessünk köztük. Kicsit sajnáltam, hogy nem korábban jött neki ez az ötlet, de nem mutattam, csak megkérdeztem, milyen rendszerben szeretné tárolni a könyveket.

Talán az a legegyszerűbb, ha ábécérendbe tesszük őket, de ha még téma szerinti szekciókat is kialakítanánk, mint a könyvtárakban, akkor még könnyebben használhatnánk a könyveket kutatásoknál – morfondírozott apám, aztán leültek anyámmal egy kicsit, hogy megvitassák. Talán viccesnek tűnhet, hogy ilyen komolyan veszik a könyvek rendszerezését, de ha annyi könyve van valakinek, mint a szüleimnek, és gyakran is használja őket, akkor ez egy igen komoly kérdés lehet.

Végül úgy döntöttek téma szerint rendszerezik a könyveket, és azon belül ábécé sorrendbe állítják őket. Mondanom sem kell, több napunk ráment a feladatra, de végül nagyon elégedettek voltunk az eredménnyel.

A polcok pedig maximálisan beváltak. A dexion salgó erős és strapabíró, a polcok pedig szabadon variálhatóak, aszerint, hogy milyen nagyságú tárgyakat szeretnénk tartani rajtuk. A szüleimnek nagyon tetszett ez a rugalmasság. Azt is elismerték, hogy a fémpolc igen friss hatást kelt a nappaliban. Néhány cserepes növénnyel, kerámia tárgyakkal és fényképekkel nagyon szépen fel lehet dobni, és most már igazán otthonos hatást kelt. A dexion salgó tehát nem csak ipari tárolásra lehet alkalmas, de hasznos bútor lehet otthon is.